Het ramen project van Jonna op zeilboot de Tangaroa.

Plan B
2016/ 2017 Nederland in vogelvlucht
3 februari 2018
Plan B uit het water. Schoonmaken maart 2018
Weer uit het water in Cartagena. 13 t/m 15 maart
20 maart 2018

Het ramen project van Jonna op zeilboot de Tangaroa.

Sailing Tangaroa nieuwe ramen maart 2018

Van 7 t/m 12 maart. De lekke ramen herstellen.

Sailing Tangaroa nieuwe ramen maart 2018

Jonna inmiddels een goede vriendin van ons heeft een Jeanneau 42 met de naam Tangaroa. Ze heeft de boot vorig jaar gekocht in Kroatië, maar heeft nu enkele problemen ondervonden die opgelost moeten worden. 1 ervan is de ramen op het dak die allemaal lekken. D.A.X. heeft al een nieuwe set dek hatches voor haar besteld bij GEBO en deze zijn ook al in Cartagena aangekomen. Ook de nieuwe kit is besteld. Bostik construction adhesive kit.

Na een tijdje met potjes en pannetjes onder alle lekkages te hebben gezeten heeft ze besloten om de ramen eruit te halen en ze opnieuw met kit terug te plaatsen. Ze dacht dit wel in een dag voorelkaar te hebben, maar dit bleek iets meer in te houden. Eigenlijk zoals alle klussen aan boord. Meestal duurt het 3 tot 4 keer zo lang als geplant. Ze stuurde me een App of ik AUB wilde komen. Dit klonk niet goed. Ze was in een soort paniek, want ze wist het niet meer. Het was er slechter aan toe dan ze dacht. Ik heb D.A.X. erbij geroepen en we hebben een plan gemaakt.

Sailing Tangaroa nieuwe ramen maart 2018  Sailing Tangaroa nieuwe ramen maart 2018

We zijn verder gegaan met het eruit halen van de andere ramen. Daarna schuurt D.A.X. alles schoon en glad. Alles was geplakt met Siliconenkit. Iet wat je helemaal niet op een boot met zeewater en UV wilt gebruiken. Jonna haald dingen zoals, tape, keukenrollen, kwastjes enz. Ik maak ondertussen een begin met het schoonmaken van de ramen. Alle Siliconenkit moet overal af. Ook blijken alle ramen er dus al een keer te zijn uitgehaald en weer terug geplaatst. Jonna haald alle binnen frames eruit om er makkelijker bij te kunnen. We zien nu dat er hele gaten overal zitten en de ruimte tussen het dak en plafond hol is. Soms is het opgevuld met lijnen en dikke kit.

Als alles schoon is zet Jonna alle binnen frames weer terug en dit gaan we als een soort mal gebruiken. Alles wordt heel goed afgeplakt om straks lekkage van de epoxy vulling te voorkomen.

Sailing Tangaroa nieuwe ramen maart 2018  Sailing Tangaroa nieuwe ramen maart 2018   Sailing Tangaroa nieuwe ramen maart 2018   Sailing Tangaroa nieuwe ramen maart 2018

Nu vullen we alles met katoen bolletjes en epoxy. Dit om er meer stevigheid aan te geven en het kost op deze manier minder epoxy maar, is wel sterker.

Sailing Tangaroa nieuwe ramen maart 2018  Sailing Tangaroa nieuwe ramen maart 2018 Sailing Tangaroa nieuwe ramen maart 2018   Sailing Tangaroa nieuwe ramen maart 2018   Sailing Tangaroa nieuwe ramen maart 2018   

Eerst doen we alle randen tussen het plafond en dak. Dit is al 2 volle dagen werk tot 8 uur ’s avonds. Helaas worden we ook geplaagd door regen en moeten we in een rap tempo alles afplakken.

We krijgen van Renate van Lagoon Crean een lunch aangeboden die komt ze brengen. Lief he.

Ondertussen haald D.A.X. de oude dek ramen eruit. Deze blijken helemaal niet vast te zitten. Alles wat ertussen hoort te zitten wat het water tegen houd is weg. Ook dit wat goed schoongemaakt.

Sailing Tangaroa nieuwe ramen maart 2018   Sailing Tangaroa nieuwe ramen maart 2018   

Er moet heel veel geschuurd worden om alles zo glad mogelijk te krijgen.

De nieuwe ramen worden eerst gepast en dat gaat  gelukkig goed.

Sailing Tangaroa nieuwe ramen maart 2018 Sailing Tangaroa nieuwe ramen maart 2018 Sailing Tangaroa nieuwe ramen maart 2018 Sailing Tangaroa nieuwe ramen maart 2018 Sailing Tangaroa nieuwe ramen maart 2018

Voor de nieuwe ramen erin kunnen wordt eerst alles goed schoongemaakt en geschuurd, dan vul ik alle oude schroefgaatjes met epoxy en zonodig met katoen als het gaatje wat groot is. Dit moet een dagje uitharden. De dag erna zet D.A.X. de ramen in de kit. Heel goed en helemaal rondom. Dan laat hij samen met Jonna langzaam het raam op z’n plek zakken. Met 2 schroefjes wordt heel voorzichtig vast gezet om het raam op zijn plek te houden. Dan halen ze resteren kit weg. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren, anders krijg je het niet meer weg. Nu moet het raam goed drogen en kunnen de andere schroefjes er bij worden gedraaid.

Sailing Tangaroa nieuwe ramen maart 2018 Sailing Tangaroa nieuwe ramen maart 2018

Inmiddels heeft het weer geregend. We laten het zeil maar naar beneden, dit houdt ook de harde wind tegen en werkt een stuk prettiger. Nu kan ook het voorste raam erin gezet worden. Ze kan dan weer droog slapen.

Sailing Tangaroa nieuwe ramen maart 2018 Sailing Tangaroa nieuwe ramen maart 2018 Sailing Tangaroa nieuwe ramen maart 2018

Ondertussen gaat het werk aan de gewone ramen ook door. Als de tussenlaag droog is na een dag kunnen we verder met het uitvullen van de rand. Ook hier gebruiken we veel watten voor en een wat dunner aangemaakt epoxy, dan drinkt alles er goed in. Dit moeten we de dag erna nog een keer doen, want het krimpt iets alles het droog is en we willen het zoveel als mogelijk vlak hebben.

Sailing Tangaroa nieuwe ramen maart 2018 Sailing Tangaroa nieuwe ramen maart 2018

En natuurlijk wordt er ’s avonds gewoon lekker gegeten. D.A.X. maakt een heerlijke butter chicken. Jon en Jenny komen ook en nemen hun curry mee. Zo hebben we van alles wat. Super.

Sailing Tangaroa nieuwe ramen maart 2018   Sailing Tangaroa nieuwe ramen maart 2018   Sailing Tangaroa nieuwe ramen maart 2018

De randen worden nu eerst helemaal afgeplakt met plastic tape, want er wordt nog een glasmat in gelegd om de hele constructie te verstevigen voor als je over het dak gaat lopen. De dak bewegingen moeten beperkt worden om lekkage te voorkomen. Al het overige materiaal wordt weggesneden en de randen zo glad mogelijk geschuurd.

Sailing Tangaroa nieuwe ramen maart 2018   

De ramen worden heel goed ontvet en afgeplakt. Nu kan de Prep G erop om een goede hechting te maken tussen glas en kit. De ramen zijn anders te glad om de kit te houden en krijg je wederom lekkage.

 

  Sailing Tangaroa nieuwe ramen maart 2018  Sailing Tangaroa nieuwe ramen maart 2018

Zo onze job is klaar. Jonna kan nu zelf alle tapen overal afhalen morgen en is haar Tangaroa weer waterdicht.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *