Weer uit het water in Cartagena. 13 t/m 15 maart

Sailing Tangaroa nieuwe ramen maart 2018
Het ramen project van Jonna op zeilboot de Tangaroa.
16 maart 2018
2018 10 Februari Carnaval in Cartagena.
We zijn weer in Cartagana. Van 19-12 t/m 31/3 2017.
1 april 2018

Weer uit het water in Cartagena. 13 t/m 15 maart

Plan B uit het water. Schoonmaken maart 2018

Veel aangroei. Dag 1.

Omdat in de haven van Cartagena heel veel aangroei is op boten moeten wij er helaas ook weer uit. In september 2017 moesten we dit ook al, maar toen hadden we een heel jaar stil gelegen. Nu een half jaar. Jon, Jonna en Jenny bieden aan ons ons te helpen “de schatten”. Ze varen met ons mee naar Ascar maar moeten nog even wachten voordat we gelift kunnen worden. Er hangt nog een boot in de kraan. We varen nog een rondje en als we weer langs varen sommeren ze ons alvast in het hijsgat te gaan liggen.

Plan B uit het water. Schoonmaken maart 2018

Ondertussen doen we maar even een bakkie koffie met een overheerlijke stroopwafel van de Mercadona. Zij verkopen die koeken tegenwoordig.

 

 

 

We zouden eigenlijk om 12:00 uur worden gehesen maar dit wordt 13:00 uur. Fijn dat iedereen ons even heeft geholpen. Jon en Jonna bieden ook aan om ons de komende dagen te helpen. Dat is super. Wij gaan vast beginnen met het schrapen van de onderkant als de mannen van Ascar pauze hebben. Jonna en Jon gaan terug naar hun eigen boot, want ze kunnen nu weinig doen. Als de mannen van Ascar terug komen zijn wij klaar en kan hij beginnen met het afspuiten van de boot. Er zit zelfs een stuk plastic in een schroef. Daar wordt je niet blij van. Het schrappen van de onderkant gaat makkelijker als het nog nat is. We kunnen goed zien waar we blijven.

We krijgen nu van een man die ook copercoat onder z’n boot heeft het advies om de onderkant te schuren en niet alleen schoon te maken met Scotch Brite,  het koper kan dan weer beter z’n werk doen. Wij hebben het nooit meer geschuurd vanaf het moment dat we de koper coating hebben aangebracht. Dat is nu wel nodig blijkt. Maar dit betekend dat we ineens meer werk hebben dan gepland. We zijn zo blij met de aan geboden hulp van Jonna en Jon. Ik begin na het schoonspuiten met het schuren met schuurpapier. We werken ons een versuffing. D.A.X. start met het schoonmaken van de Saildrives en de schroeven.

We worden uitgenodigd om op de Graceful Days bij Jon te komen eten. Dat is fijn en gezellig.

Plan B uit het water. Schoonmaken maart 2018 Plan B uit het water. Schoonmaken maart 2018 Plan B uit het water. Schoonmaken maart 2018

Dag 2.

Vandaag komen Jon en Jonna erbij en gaan ook schuren. Jonna haalt eerst een aantal pakken schuurpapier bij de Merca China. Ze heeft een fiets en is dus snel. D.A.X. maakt de schroeven schoon met Aquaforte, want ze zijn erg aangegroeit. Ik heb dan al een heel eind geschuurd en nemen het van mij over. Ik kan dan beginnen aan de schade achter op de trap. Er moet eerst goed worden geschuurd, daarna kan ik het uitvullen met dikke epoxy uit een tube. D.A.X. vervangt de oude anodes voor nieuwe op de Saildrive en bij de schroef. Ik werk vast wat plekjes bij op de copercoat, waar wat weg is. Iedereen is heel hard aan het werk.

Plan B uit het water. Schoonmaken maart 2018 Plan B uit het water. Schoonmaken maart 2018 Plan B uit het water. Schoonmaken maart 2018

Vervanging van oude voor nieuwe anodes.

Plan B uit het water. Schoonmaken maart 2018 Plan B uit het water. Schoonmaken maart 2018 Lekker bezig.

Plan B uit het water. Schoonmaken maart 2018 Plan B uit het water. Schoonmaken maart 2018 Plan B uit het water. Schoonmaken maart 2018 Plan B uit het water. Schoonmaken maart 2018

Foto 1. Er wordt een nieuwe grondplaat opgezet voor de SSB radio.

Foto 2. De hulls zien er weer netjes uit na het schuren.

Foto 3. D.A.X. geeft de Saildrive nog een nieuw verf laagje.

Foto 4. Herstellen van de schade op de trap met epoxy.

Plan B uit het water. Schoonmaken maart 2018

 

 

 

 

 

 

Aan het eind van de dag. Het is al laat gaan we lekker eten bij TGB “The Good Burger” . Even uitrusten, lachen en na kletsen van de harde dag werken.

 Dag 3. Regen.

We spoelen eerst onder de boot alles schoon. Het is een vieze bende op de werf. Stof, zand antifouling en verfresten vliegen in het rond. Er wordt slecht schoongemaakt. Als we net weer zijn begonnen met schuren met Scotch Brite gaat het regenen. We spannen snel een groot blauw zeil. Anders worden de machines nat en kunnen we niet verder. We willen echt morgen weer het water in.

Plan B uit het water. Schoonmaken maart 2018   Plan B uit het water. Schoonmaken maart 2018  Plan B uit het water. Schoonmaken maart 2018

D.A.X. zet de antenne poles voor de nieuwe SSB radio erop. Dit zit eigenlijk houders voor vishengels. Ik schuur nog een laatste hull. Ik ga nog verder met copercoat herstellen. Gelukkig hadden we nog een klein beetje in voorraad en dat komt nu weer van pas.  Jon heeft in z’n ééntje de hele hull met Scotch Brite geschuurd. Wat een klus. Hij heeft er spierballen van gekregen.

Jonna doe alle RVS delen behandelen met zuur, zodat ze weer netjes worden en daarna alles naspoelen en poetsten.Vooral de zwemtrappen hebben het aardig te voorduren gehad. Ook besluiten we de witte waterlijn aan de binnenkant van de hulls nog te schuren en ta schilderen. Deze was niet netjes meer. Een haast klusje maar gelukkig af gekregen. Jon en ik hebben alles afgeplakt. D.A.X. heeft na het schuren alles goed ontvet. Ook is de trap nogmaals geschuurd en is er een epoxy laagje op gezet. We krijgen dit niet helemaal af, maar het is nu weer waterdicht. De rest maken we af als de boot weer in de haven ligt.

Plan B uit het water. Schoonmaken maart 2018 Plan B uit het water. Schoonmaken maart 2018 Plan B uit het water. Schoonmaken maart 2018 Plan B uit het water. Schoonmaken maart 2018

Foto 1. Een nieuwe laag zelfvulcaniserende tape om de Saildrive om hem te beschermen.

Foto 2. Schade is al iets minder zichtbaar.

Foto 3. Een huishoud handschoen als uitlaat van de generator.

Foto 4. De laatste poets klusjes.

Er is heel veel gedaan in een paar dagen tijd. Dankzij de hulp van Jonna en Jon is dat goed gelukt.

Dag 4.

Om 8:00 uur zijn Jonna en Jon er weer. We doen nog wat laatste klusjes. Copercoat schuren. Dat zijn de laatste plekjes die ik gisteren nog heb bijgewerkt. Ik schuur de achterkant van de trap, dan is dat vast gedaan voordat de boot weer in het water ligt. ook geef ik de sb voorpunt nog een likje verf ook daar was wat schade. Ik heb niet alles op de foto gezet. Er was zoveel werk te doen, dat ging eerst voor. De RVS schelpjes worden nog gepoetst. We zouden eigenlijk rond 10:00 te water gaan, maar dat wordt 13:00 uur. Balen, want het gaat weer hard waaien. En wachten duurt lang. Om 14:00 liggen we weer op onze plek.

Dank je wel Jonna en Jon voor jullie geweldige hulp, anders hadden we het niet gered deze week.

 

Plan B uit het water. Schoonmaken maart 2018 Plan B uit het water. Schoonmaken maart 2018 Plan B uit het water. Schoonmaken maart 2018

Plan B uit het water. Schoonmaken maart 2018  Plan B uit het water. Schoonmaken maart 2018

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *